Tara lu’ Papura Voda

paragina

Asa arata astazi o mare parte din uzinele care fusesera ridicate- cu mare efort uman si material – prin toata tara in epoca ” de trista amintire ” . Stau undeva in inima Olteniei, intr-un oras uitat de lume care, in perioada interbelica, era capitala judetului Romanati. Aici erau candva o fabrica de anvelope – au vrut s-o ia aia de la Pirelli, dar nu s-au inteles cu primarul la spaga 🙂 – pe care a pus-o pe butuci Gica Popescu ( dupa cum barfeste lumea prin targ 🙂 ) . Era si o fabrica de conserve unde se faceau tot felul de gemuri si dulceturi si bulioane. Acum mai e un sfert din ea – au luat-o aia de la Hame 🙂

Aveam si una dintre cele mai mari fabrici de vagoane – au dus-o si pe asta la fier vechi pe trei sferturi 🙂 In schimb au inflorit croitoriile unde te califici la locul de munca si esti platit cu salariul minim pe economie pentru o munca de 12 ore pe zi .

Daca plec spre Pitesti vad locul gol unde altadata se inalta mandru Alro – subiect de presa si de multe milioane de euro date pe sub mana la nivel inalt 🙂 Petrochimia din Pitesti e doar o umbra – a mai ramas un furnal habar nu am de ce – pe ala n-or fi putut sa il darame ?

Mai sus, la Campulung Muscel vezi platforma paraginita unde altadata se facea ARO – una dintre cele mai bune masini de teren din anii ’70-’80 . Mai sunt doar buruienile si multi someri in urma.

Sunt sigura  ca si pe la voi sunt multe uzine din care n-a mai ramas nimic. Daca mai traia Ceausescu, ii impusca pentru subminarea economiei nationale. Pardon ! Gresesc ! S-a scos din codul penal fapta asta !! De ce ? Pai- cum spunea Ilie Serbanescu – nu mai avem economie nationala .  🙂 Ce sa mai submineze ?

Asa arata Tara lu’Papura Voda unde fiecare face ce vrea, cand vrea si cum vrea !

Advertisements

18 thoughts on “Tara lu’ Papura Voda

 1. E mai uşor a distruge cu o patimă demnă de o cauză mai bună decât să construieşti. Înainte de a spune că suntem ghinioniştii Balcanilor ar trebui să privim mult mai atent către noi şi către prestațiile noastre jalnice.

  Liked by 1 person

  1. Eu as spune ca noua ni se potriveste ca o manusa zicala ” Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita ” . Niciodata de-a lungul vremurilor nu am vazut mai departe de ziua de azi si intotdeauna ne-a “frecat” grija de capra vecinului 🙂 Vorbesc de noi ca natie, nu de fiecare in parte. Tot timpul am stat cocotati pe gard, privind printre uluci si zicand cu ciuda “Ia uite cate si-a luat vecinu’ De unde-o fi avand ? ” Astia suntem , ca ne place sau nu ne place!

   Liked by 1 person

 2. Tot o vorba veche româneasca: “Saraca tara bogata!” Trist !!! Ma simt vinovat pentru starea poporului ,ma simt tradator prin faptul ca am plecat din tara în mod egoist,pentru ca binele meu provoaca mult rau semenilor mei,fratilor mei români(,conform teoriei personale a legii echilibrului universal.)…

  Like

  1. Nu ma simt vinovata pentru prostia si hotia unora, indiferent pe unde as trai, aici sau pe alte meleaguri . Tot asa cum nu-mi pot aroga niciun merit la castigarea vreunei medalii olimpice, chiar daca cei care o fac sunt sportivii romani . 🙂

   Like

   1. Acestor “unora” noi le-am dat votul,deci,suntem direct responsabili de starea natiunii asa ca sa nu ne plîngem. Avem ceea ce am ales,iresponsabil,inconstient .:)

    Like

 3. Exact așa arată și pe la noi, fabrici, uzine, sere și alte lucruri care mai demult erau atât de prețuite de către oameni. Iar acum, doar de țiganii care fură tot ce pot.

  Liked by 1 person

 4. Fabricile și uzinele vechi au fost transformate peste noapte în spații de depozitare și, în cazul „Pionierul”, în hrubă de concerte.
  A nu se înțelege că sunt vreo nostalgică. Dar ce ușor ne-au prostit cu ”sunt energofage, să le radiem!”, când era mai simplu să le facă eficiente. Dar cum și-ar mai fi numărat Năstase ouăle, la Cornu, cum ar fi rămas Iliescu sărac și cinstit?

  Liked by 1 person

  1. Nu pot sa ma numar printre nostalgici, ca eu am prins cea ma urata perioada din comunism – anii ’80 . Dar si sa vinzi ditamai combinatul pe ce apa nu curge…parca e prea de tot 😦

   Like

 5. Economia multor tari s-a redus la “da-mi-o mie, na-ti-o tie”, adica business. Manufacura a halit-o Asia cu preturile de mizerie si calitatea de fecale. Asta nu inseamna ca nu recunosc si hotia noilor ciocoi autohtoni care au devalizat o intreaga tara, nu doar o fabrica sau un combinat.

  Liked by 1 person

  1. N-am prea multe cunostinte de economie, ca eu am terminat biochimia la Universitate haaat …long time ago 🙂 Dar nu trebuie prea multa stiinta de carte sa iti dai seama ca Sidex-ul de la Galati- de ex – nu poate fi falimentar cu manager roman si pe plus niste milioane bune de euro cu manager indian. Da-l naiba de indian ca n-are 3 capete :))) Si asta e un exemplu fericit – ca Sidex ul inca exista 🙂

   Like

 6. Rezervele trezoreriei României sunt în proportie de peste 60% depozitate la Londra. Daca UK intra în recesiune ,ma întreb,cum va reactiona statul român,odata cu criza ” brexit petition”,prin care UK se retrage din UE ?!…

  Like

  1. Habar nu am daca-i asa, dar si daca e – ma gandesc ca nu le-or fi lasat la vreun camatar :))) Si sa am pardon : ce s-a intamplat cu tezaurul de la Moscova ? L-a mai vazut cineva inapoi ? Nu stiu de are vreo treaba UK, UE cu trezoreria
   E cam ca aia cu sula si prefectura :))) – scuzati cuvintele mai deocheate da’ retineti continutul .:)

   Like

 7. Ar fi o explicatie referitoare Sidex, desi nu cunosc problema. Indianul e pus pe facut bani, romanii pe dat tunuri. si sa-ti spun si de ce. Facutul banilor pe termen lung presupune munca, tunurile, nu. Simplu 😉

  Liked by 1 person

 8. În Seini era renumita Fabrică de Drojdie și Oțet, care trimitea produse în toată țara și oferea locuri de muncă la sute de muncitori. Azi, mai lucrează doar câțiva, iar drojdia o aducem din străinătate.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s